Τα προϊόντα της κυψέλης των μελισσών μπορoύν να καταπολεμούν την τερηδόνα
Αιώνες τώρα οι θεραπευτές της λαϊκής ιατρικής έχουν κάνει χρήση της γενναιοδωρίας της φύσης σε φυτά, βότανα , και άλλες φυσικές ουσίες για την καταπολέμηση των ασθενειών και των λοιμώξεων . Τώρα, οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν σε εργαστηριακές μελέτες ότι μία από αυτές τις ουσίες – η πρόπολη , ένα ρητινώδες προϊόν που συλλέγεται από μελισσοσμήνη – μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη της τερηδόνας των δοντιών.
Το NIDCR υποστηρίζεται από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ , που εργάζονται σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Campinas στη Βραζιλία. Διαπιστώθηκε ότι η πρόπολη μειώνει σημαντικά το σχηματισμό οδοντικής πλάκας . Η πρόπολη είναι ένας ισχυρός αναστολέας της γλυκοζυλοτρανσφεράσης ( GTF ) ενός από τα ένζυμα που συνθέτουν γλυκάνες από σακχαρόζη και προωθούν την πρόσδεση των βακτηρίων προκαλούν τερηδόνα στα δόντια.. Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η αποτελεσματικότητα της πρόπολης εξαρτάται από τη γεωγραφική περιοχή από την οποία συλλέχθηκε στη Βραζιλία .
Από τους πρώιμους χρόνους , ο άνθρωπος έχει χρησιμοποιήσει την πρόπολη με μια ποικιλία τρόπων. Η λέξη προέρχεται από την ελληνική γλώσσα και σημαίνει ” pro” – πριν , «πόλις» – . Της πόλης , ή ” υπερασπιστής της πόλης ” Αρχαία Ελληνικά κείμενα αναφέρονται στην ουσία ως θεραπεία για τις πληγές και τις ασθένειες και ο Ιπποκράτης περιγράφει την πρόπολη, για την επούλωση των πληγών και ελκών , τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά . Αρχεία από τον 12ο αιώνα στην Ευρώπη δείχνουν ότι τα ιατρικά σκευάσματα που περιείχαν πρόπολη χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία του στόματος και του φάρυγγα .
Αυτή η φυσική ουσία που στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για την ενίσχυση και την προστασία της κυψέλης τους από τα μικρόβια και τους ξένους εισβολείς . Οι εργάτριες μέλισσες συλλέγουν πρόπολη από τα λουλούδια των λεύκων και κωνοφόρων δέντρων και τις εκκρίσεις του φλοιού τους . Οι εργάτριες μέλισσες στη συνέχεια χρησιμοποιούν την ουσία για την πλήρωση ρωγμών στις κυψέλες τους και ως καθαριστικό για τα κελιά πριν από την τοποθέτηση μελιού ή γύρης σε αυτές . Πριν η βασίλισσα γεννήσει τα αυγά της σε ένα κελί , οι μέλισσες το καθαρίζουν και φτιάχνουν μια γραμμή μικροσκοπική με επικάλυψη πρόπολης . Μόνο τότε θα τοποθετήσει η βασίλισσα τα αυγά της σε αυτό το αποστειρωμένο περιβάλλον . Η πρόπολη έχει επίσης αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές επιδράσεις που προστατεύουν την αποικία από τις διάφορες ασθένειες .
Σε ερευνητικές μελέτες τους , οι ερευνητές δοκίμασαν αιθανολικά εκχυλίσματα πρόπολης (ΕΕΡ ) τόσο σε καθαρισμένα GTF ένζυμα, σε διάλυμα και στην επιφάνεια του σάλιου ( SHA) σφαιρίδια , σχεδιασμένα να μιμούνται την επιφάνεια ενός δοντιού. Τα Gtf ένζυμα που ελέγχθηκαν περιλαμβάνουν GtfB , GtfC και GtfD , τα οποία παράγονται από Streptococcus mutans , το πιο κοινό παθογόνο που σχετίζεται με την οδοντική τερηδόνα . Επιπλέον πρόπολη δοκιμάστηκε σε Gtf από Streptococcus sanguis , το οποίο επίσης πιστεύεται ότι εμπλέκεται στο σχηματισμό της οδοντικής πλάκας.
Τα αποτελέσματα των μελετών έδειξαν ότι, συνολικά , η πρόπολη ανέστειλε το 75-95 τοις εκατό της Gtf δραστηριότητας σε διάλυμα . Υπήρξε μια αναστολή 45-95 τοις εκατό της δραστηριότητας στην επιφάνεια. Οι ερευνητές εξέτασαν πρόπολη που συγκεντρώθηκε από το Minas Gerais στη Νοτιοανατολική Βραζιλία και το Rio Grande do Sul στη νότια Βραζιλία και ανακάλυψαν ότι τα δείγματα πρόπολης διέφεραν ως προς την αποτελεσματικότητά τους . Αυτό πιθανόν προκαλείται από τη μεταβλητότητα στην χημική σύνθεση της πρόπολης λόγω του ευρέως φάσματος των φυτών που επισκέφθηκαν οι μέλισσες όταν συνέλεξαν την ουσία και τις παραλλαγές στα περιεχόμενα του κεριού . Σε γενικές γραμμές , η πρόπολη από το Rio Grande do Sul, κατέδειξε σημαντικά υψηλότερη ανασταλτική δράση στην GtfB και GtfC , ενώ η πρόπολη από ο Minas Gerais είχε μεγαλύτερη ανασταλτική επίδραση στην δραστικότητα GtfD .Η Πρόπολη και από τις δύο περιοχές ανέστειλε το sanguis Gtf εξίσου καλά – πάνω από 70-80 τοις εκατό – καθώς και τη Gtf δραστηριότητα σε υδροξυαπατίτη επιφάνεια.
Μεταξύ των ενζύμων εξετάστηκαν στη μελέτη αυτή ,τα GtfB και GtfC και φαίνεται να είναι τα πιο σημαντικά από αυτά που σχετίζονται με την τερηδόνα . Οι δυνητικοί αναστολείς Gtf που έχουν δοκιμαστεί σε προηγούμενες μελέτες συμπεριλαμβανομένων των εμπορικά διαθέσιμων για στοματικές πλύσεις , έχουν αποτύχει να αναστέλλουν σημαντικά τη δράση GtfC . Η τρέχουσα μελέτη αποδεικνύει ότι η πρόπολη είναι ένας ισχυρός αναστολέας της GtfC , αν το ένζυμο εκτίθενται στην ουσία πριν ή μετά την προσρόφηση σε μια επιφάνεια. Αυτό το επίπεδο της αναστολής δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ πριν . Περαιτέρω χαρακτηρισμός της δομής και της λειτουργίας του δραστικού συστατικού της πρόπολης μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο προϊόν κατά της τερηδόνας .
Τα ευρήματα από τη μελέτη αυτή φάνηκαν στην έρευνα τερηδόνας . Η ερευνητική ομάδα αποτελείται από τους Δρ . William H. Bowen και η Anne M. Vacca Smith από το Κέντρο Στοματικής Βιολογίας , Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, Δρ. Hyun Koo , Pedro L. Rosalen , Jaime Α. Cury από την Οδοντιατρική Σχολή του Piracicaba , State University of Campinas , Piracicaba , Βραζιλία,και Yong Κ. Πάρκο , Σχολή Μηχανικής Τροφίμων , Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Campinas , Βραζιλία.[/vc_column_text]
Αφήστε μία απάντηση