Η συνεργιστική επίδραση της πρόπολης & της χημειοθεραπείας στον καρκίνου του μαστού
Θεραπευτική επίδραση της πρόπολης και του πακλιταξέλης στα ηπατικά ένζυμα φάσης Ι και ΙΙ και στα ένζυμα-δεικτες στον προκληθέντα από διμεθυλ-βενζ(α)-ανθρακένιο καρκίνο του μαστού σε θηλυκούς αρουραίους.
Comp Biochem Physiol C Toxicol Pharmacol
Padmavathi R, Senthilnathan P, Sakthisekaran D.
Τμήμα Ιατρικής Βιοχημείας, Πανεπιστήμιο του Μάντρας, Πανεπιστημιούπολη Taramani, Chennai – 600 113, Tamilnadu, Ινδία.
Η πρόπολη, ένα φυσικό προϊόν της κυψέλης, είναι γνωστή εδώ και αιώνες για τις ποικίλες ευεργετικές παραδοσιακές ιατρικές ιδιότητές της. Η παρούσα μελέτη πραγματοποιήθηκε για να εξακριβώσει την αντινεοπλαστική δράση της πρόπολης μαζί με την πακλιταξέλη έναντι της πειραματικής καρκινογένεσης μαστού. Σε θηλυκούς αρουραίους Sprague Dawley ηλικίας 55 ημερών χορηγήθηκε διμεθυλ-βενζ(α)-ανθρακένιο ώστε να προκληθεί καρκίνος του μαστού. Συγκεκριμένα, χορηγήθηκε ενδοπεριτοναϊκά πακλιταξέλη σε δοσολογία 33 mg/kg σωματικού βάρους και από του στόματος πρόπολη 50 mg/kg σωματικού βάρους στα πειραματόζωα, αμέσως μετά την αγωγή πρόκλησης καρκίνου, και συνεχίστηκε μέχρι τη λήξη της μελέτης. Στο τέλος των δραστηριοτήτων επεξεργασίας της φάσης Ι και ΙΙ μετρήθηκαν τα ξενοβιοτικά μεταβολικά ένζυμα και οι ηπατικοί δείκτες. Στα ζώα με καρκίνο του μαστού παρατηρήθηκε μια σημαντική αύξηση στα καρκινογόνα δραστηριοποιούντα ένζυμα, κυτόχρωμα P(450), κυτόχρωμα b(5) και NADPH κυτόχρωμα C ρεδουκτάση με τη συνακόλουθη μείωση στα ένζυμα της φάσης ΙΙ, τρανσφεράση γλουταθειόνης και UDP-γλυκουρονική τρανσφεράση.
Επιπλέον, υπήρξε μια σημαντική μείωση στην αμινοτρανσφεράση αλανίνης, την αμινοτρανσφεράση ασπαρτάτης με μια απότομη αύξηση στην αλκαλική φωσφατάση, την όξινη φωσφατάση και την 5’ νουκλεοτιδάση. Η αγωγή με πρόπολη προκάλεσε την επαναφορά της δραστηριότητας αυτών των ενζύμων σε σχεδόν κανονικά επίπεδα ελέγχου, επιδεικνύοντας την προστατευτική επίδραση της πρόπολης ενάντια στην προκληθείσα από διμεθυλ-βενζ(α)-ανθρακένιο καρκινογένεση. Βάσει των παρατηρηθέντων αποτελεσμάτων, η πρόπολη μπορεί να θεωρηθεί ελπιδοφόρος χημειοθεραπευτικός παράγοντας και μπορεί να χορηγηθεί ως βοηθητικό της χημειοθεραπείας με πακλιταξέλη.
Αφήστε μία απάντηση