ΤΑ ΑΦΕΨΗΜΑΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΩΣ ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗΣ
Η κατανάλωση του τσαγιού μπορεί να συμβάλλει στην ενυδάτωση του οργανισμού. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η μέτρια κατανάλωση τσαγιού, της τάξης των 4 έως 6 φλιτζανιών, συμβάλλει στην διατήρηση της ομοιοστασίας υγρών του σώματος. Επίσης κάθε αφέψημα με παραδοσιακά βότανα όπως το τσάι του βουνού και το φασκόμηλο ή και μίγμα αυτών κατά τις πρωινές ώρες ή το χαμομήλι κατά τις βραδινές αποτελούν θαυμάσια επιλογή σκέτα ή με λίγο μέλι.
Μια εξαιρετική ιδέα είναι να συνδυάζουμε τα γεύματά μας με κάποιο αφέψημα καθότι με τον τρόπο αυτό μπορούμε να πετύχουμε καλύτερη πέψη και να αποφύγουμε το αλκοόλ. Μία άλλη καλή ιδέα είναι να προετοιμάσουμε μια μεγαλύτερη ποσότητα και αφού την τοποθετήσουμε σε γυάλινα μπουκάλια στο ψυγείο να την έχουμε στη διάθεσή μας είτε απλώς ζεσταίνοντας την ποσότητα που θέλουμε να πιούμε ή χρησιμοποιώντας τη ως παγωμένο τσάι.
Μια καλή συνταγή είναι να βράσετε τρία λίτρα νερό για δύο τρία λεπτά προσθέτοντας δέκα κλωναράκια τσάι βουνού. Αφού κατεβάσετε από τη φωτιά προσθέστε δυο τρία φακελάκια πράσινο τσάι ή πράσινο τσάι ενισχυμένο με κατεχίνες. Αφαιρέστε το πράσινο τσάι το πολύ σε 3 λεπτά ώστε να μη πικρίσει αλλά αφήστε το τσάι του βουνού μέσα στο ζεστό νερό. Αφού κρυώσει το αφέψημα, και μόνο τότε, προσθέστε τρεις κοφτές κουταλιές της σούπας μέλι. Αφήστε τουλάχιστον για άλλες δυο ώρες να κρυώσει καλά, σουρώστε το και τοποθετήστε το σε γυάλινα μπουκάλια που θα φυλάξετε στο ψυγείο. Μία άλλη εξαιρετική ιδέα είναι να βάλετε λίγα κλωναράκια τσάι του βουνού ή/και άλλα βότανα μέσα στη γυάλινη κανάτα μιας καφετιέρας και
απλώς να αφήσετε το ζεστό νερό να τρέξει. Χωρίς να αφαιρέσετε καθόλου τα κλωναράκια από το νερό και αφήνοντας το θερμοστάτη της καφετιέρας ανοιχτό θα μπορείτε να έχετε πολλές ώρες έτοιμο τσάι που μπορείτε να το πίνετε σκέτο ή προσθέτοντας μέλι. Το αφέψημα που προκύπτει από την παρατεταμένη διύλιση των αρωμάτων των βοτάνων στο ζεστό νερό συνδυασμό με το μέλι είναι πραγματικά μια καταπληκτική γευστική εμπειρία. Η ποικιλία των γεύσεων του μελιού που προκύπτει από τη διαφορετική φυτική τους προέλευση (π.χ. θυμάρι, πορτοκάλι, ελάτου βυτίνας, ερείκης, πεύκου, καστανιάς, ανθέων) δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε αμέτρητες γεύσεις οι οποίες εκτός από την ευχάριστη ποικιλία που βάζουν στη ζωή μας, βοηθούν και στο να δώσουμε στον οργανισμό μας πολλά και διαφορετικά θρεπτικά συστατικά αφού κάθε διαφορετικός τύπος μελιού έχει και διαφορετική σύνθεση. Έτσι, το μέλι μας δίνει εκτός από ενέργεια και ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών (μέταλλα, βιταμίνες ιχνοστοιχεία κ.α.) όλα ιδιαίτερα χρήσιμα στον οργανισμό. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι λαοί της ανατολής το χρησιμοποιούν απαραίτητα με κάθε γεύμα, σε περιοχές δηλαδή όπου τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι σπάνια. Οι Ιάπωνες για παράδειγμα παρόλο που ζουν σε μια από τις πιο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου παρουσιάζουν όχι τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας αλλά και υψηλά ποσοστά μακροβιότητας καθότι η διατροφή τους βασίζεται στην κατανάλωση κυρίως ψαριών, φρούτων και λαχανικών. Ένα χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι ότι καταναλώνουν κατά μέσο όρο δυο φλιτζάνια τσαγιού την ώρα. Μάλιστα γι’ αυτή τους τη συνήθεια μια εταιρεία κατασκεύασε μια τσαγιέρα την οποία ονόμασαν i-pot για την προστασία των ηλικιωμένων. Η συσκευή αυτή στέλνει μέσω διαδυκτίου σήμα κινδύνου στους κοντινότερους συγγενείς των ηλικιωμένων όταν διαπιστώσει ότι πέρασε αρκετή ώρα χωρίς να πιούν το καθιερωμένο τακτικό τσάι τους.
Το τσάι είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό ρόφημα με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας, η έμπνευση για έναν καλύτερο και πιο ήρεμο τρόπο ζωής.
Το κείμενο είναι στηριγμένο σε αποσπάσματα από το βιβλίο Διατροφική Νοημοσύνη (η απάντηση στην βουλιμία, πολυφαγία και παχυσαρκία) του Διαιτολόγου Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
Αφήστε μία απάντηση